Geokätköilyä ja paljon muutakin Uudellamaalla

Minulla on päässyt geokätköily repeämään pieneksi putkeksi, putkoseksi, saakka ja ajattelin osallistua Helsingin Kustaankartanossa joulutapahtumaan. Tampereelta ei suoraan junalla pääse Oulunkylään, joten jäin pois Keravalla.
Keravalla kävin tutustumassa kirkkoon ja mietin, onkohan Keravan kirkko rumimpien kirkkojen listalla.

Keravan kirkko

Onneksi se oli kiinni, niin ei tullut lisää rumuutta päivään. Tai no, kirkoissa parasta on se, että voi käydä vessassa.

Keravalla on myös Heikkilän kotiseutumuseo ja siellä on geokätkö, joten sinne seuraavaksi. Matkalla kuitenkin löytyi ”Navalonin tasavallan suurlähetystö”.
Sain selville, että tämä Navalonin tasavalta on jokin taideprojekti ja tietysti mikrovaltio, floating paradise. Kelluvalle lautalle on tehty istutuksia ja tämä lautta on kellunut jossain Helsingin suunnalla. ”Katti Koskisen taideprojekti Mikrovaltio Navalon/Floating Paradise pyrkii luomaan uusia elämisen muotoja merellä kelluvilla saarilla. Päämääränä on luoda biologinen ja omavarainen alusta ja tukea kestävää kehitystä sekä maalla että merellä.”

En tiedä, mutta mikrovaltiot ovat jollain tavalla anarkistisia karnivalisoidessaan ”oikeita” valtioita. Ensimmäisen maailmansodan aikoina pistettiin pystyyn kaikenlaisia valtioita, kuten Kirjasalon tasavalta tai Naissaari ja on vaikea

muodostaa käsitystä, kuinka tosissaan tuon ajan ihmiset olivat. Hyvin ei käynyt. Valtiot eivät yleensä kestäneet moista ilvehdintää.

Museo tarjoili erikoisuutena muonamiehen mökin, mikä oli päässyt vähän kärähtämään.
Muonamies teki työtä nälkäpalkalla, minkä lisäksi hän sai pienen rahallisen korvauksen ja katon päänsä päälle. Muistuttaa aika paljon sitä, kuinka kovin moni nykyäänkin työtä tekee. Raha riittää ruokaan ja asuntoon, muttei mihinkään muuhun. Erityisesti ajattelen työttömiä, jotka joutuvat ravaamaan erilaisissa rangaistusluontoisissa tempputyöllistämistoimissa. 

Keravalta menin sitten Kustaankartanoon pikkujouluihin. Samalla tutustuin ensimmäistä kertaa uuteen ratikkaan, joka kiertää kaupunkia kehänä ja josta on yhteys metroon kummassakin päässä ja junaan.

Illalla menin Eurohosteliin yöksi. Parasta siellä oikeasti on tunnelmallinen sauna. Halusin tehdä Adventure Lab -kierroksen Helsingin saunoista ja Eurohostelin sauna oli yksi sauna, mitä halusin esitellä. Kun ajattelee merkittäviä saunoja, niin niitä on kyllä paljon. Etenkin ajattelin Tehtaankadun saunaa ja vastaavasti Tamminiemen saunaa. Tamminiemessäkään en ole koskaan käynyt.

Eurohostelin sauna
Eurohostelin sauna

Aamu alkoi saunan ja aamupalan jälkeen sillä, että kiersin kaupungilla itselleni geokätkön. Sen jälkeen suunnittelin kiertäväni niin, että ajan loppuessa olisin lähempänä keskustaa. Lähdin kiertämään julkisia saunoja. Kävin Sauna Hermannilla, Kotiharjun saunalla ja edesmenneen Sauna Arlan paikalla. Sen lisäksi menin Lapinlahden Lähteen saunalle. En aikoinaan tiennyt, että sielläkin on sauna. Se on Helsingin vanhin yleinen sauna. Sinne pitää ilman muuta tulla saunomaan joku kerta. Arlan saunassa olen saunonut ja Sauna Hermannissa, mutten Kotiharjussa.
Lapinlahden aluetta on myllätty jonkin rekkatunnelin tieltä.

Kaupunginmuseo

Päivän viimeinen kohde oli kaupunginmuseo. Enpä tiennyt, että sielläkin on sauna. Sinnehän piti mennä. Oikein hyvä yleinen sauna oli tehty kellarikerrokseen. Tampereella on myös museosauna Amurin työläiskorttelissa. Suomessa on tietysti myös saunamuseo, koska tietysti on. Minä en ole siellä vielä käynyt.

Olin oikeasti tullut katsomaan näyttelyä M/S Baltic Queers, sateenkaariväen siirtolaisuudesta Itämeren alueen maissa. Sepä oli yllättävän kiinnostava, kun siihen varasi aikaa. Puutteena oli lähinnä se, että puhuttiin lähinnä vain homoista ja lesboista. Kiinnostavasti homoseksuaalisuus oli laillista Eestissä 1935 ja Tallinna oli huomattava homomatkakohde. Suomessa homoseksuaalisuus oli laitonta. No, myös Eestissä homot joutuivat menemään maan alle Neuvostoliiton vuosina. Eestin itsenäistyttyä uudelleen oli hetken vapaata, mutta asenneilmapiiri on kiristynyt viime vuosina. Tällainen asenteiden kiristyminen on ollut myös Tanskassa. Tästä siis oppii sen, ettei yhteiskunta kehity mihinkään avoimempaan suuntaan, vaan saattaa mennä ihan siksakkia. Ihmiset sitten joutuvat pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan maasta toiseen.

Pussi tattaria. Minkä ihmeen takia.

No, olinpa kerran Eestissä ja mukana oli ruotsalainen transvestiitti sekä hänen kaverinsa ruotsinsuomalainen rasistinen transsukupuolinen. Koska auto hajosi, olimme kaikki myöhässä ja nopeasti kaikki tavarat laivaan. Yksi sitten totesi edellämainitun tavaroista, että miksi joku on pakannut kaljaa mukaansa Eestiin.
Enpä tiedä. Ehkä hän ajatteli, ettei pääsisi ostamaan sitä. Sitä minä ajattelin, kun näin Kiovasta Suomeen tulleiden tavaroissa pussin tattaria. On joutunut kiireessä pakkaamaan.

Minusta oli aika jännää, että sinne tuli niinsanottuja tavallisia ihmisiä ja lapsiakin. Onko ne lapsetkin hätäisesti pakattu. Usein mietin, mennäkö museoon, mikä ei selkeästikään ole suunnattu minulle. Suomessa niitä on paljon. Voisin kuitenkin ennen sitä mennä saunomaan.

 

10 vastausta artikkeliin “Geokätköilyä ja paljon muutakin Uudellamaalla

  1. Juuri arvelin jollekin oman blogini kommentteihin vastatessani, että viime kesän jäljiltä alkoi tuntua, että Suomi alkaa olla koluttu … mutta tällä tarkkuudella kuin Sinä kierrät maatamme meilläkin olisi kyllä vielä jäljellä vaikka mitä! Upeaa!

    1. Kävin vain kurkkaamassa. Lapinlahden saunan ovesta paukkasi väkeä ulos, olivat varanneet sen saunan. Sauna Hermannissa on uusi kiuas, joten ehkä minun pitäisi saunoa se uusiksi. Kotiharjussa en ole ollut koskaan. Eurohostellissa taas saunoin kahdesti. Sääli, ettei oikein koskaan ole aikaa istahtaa lauteille. Tampereellakaan en ole saunonut kaikkia saunoja, ainoastaan Rajaportin saunan, Nekalan siirtolapuutarhan saunan, Kaupinojan ja Kaukajärven saunan olen kokenut.
      Rupesin miettimään, kuinkahan pitkä lista tulisi, jos listaisi kaikki saunat, missä on saunonut.

  2. Haha, ”kirkoissa parasta on se, että voi käydä vessassa”. Toi muuten on yks reissujen mietittävä homma, että minne vessaan, kun ei viitsi joka hädän tullen käydä kahvilassakaan. Museot, kirkot ja isot hotellit tulee itselläni ekana mieleen. Joissain paikoissa on ihan normaalia, että kahvilassa voi käydä wc:ssä ilman ostoja ja joissain paikoissa se on ehdoton ei.

    1. Miks mä en ole koskaan löytänyt kirkoista vessoja?! Oon usein käynyt kattomassa, mutta ei ole tullut vastaan. Meksikossa piti päästä vaihtamaan vaatetta kesken päivän, kun tuli niin kuuma, mutta kun sieltäkään en kirkosta löytänyt vessaa, vaihdoin vaatteet kirkon avatun puuoven takana veljen pitäessä vartiota oven edessä 😀

  3. Hauska bongauskohde nuo yleiset saunat, ja niihinhän liittyy paljon kiinnostavaa historiaa ja tarinoita. Meiltä melko usein kysytään saunoista, tai ainakin tiedetään että niitä on paljon, kun kerromme olevamme Suomesta. Toki läheskään aina kysyjät eivät tunnista koko maata, riippuu aika paljon missä päin maailmaa ollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *