Poliisimuseo

Olen mietiskellyt, kannattaako käydä sellaisessa museossa laisinkaan, jonka aihepiiri ei kiinnosta tai joka jopa inhottaa. No, minä olisin saattanut jahkailla vissiin maailman tappiin saakka, mutta kun minulla on pitkä geokätköilyputki päällä ja oli geokätkötapaaminen Poliisimuseossa. Kun liikkuu pyörällä tai muuten rajoitetusti ja on vielä lunta maassa ja jos haluaa pitkää löytöputkea tehdä, niin kannattaa säästää maastossa käymistä ja käydä näissä miiteissä, sillä geokätkömiitti lasketaan löydöksi.

Rikosmuseo on erikseen ja sinne pääsy on rajoitettu. Minustahan museo, jonne ei pääse, ei ole museo laisinkaan, vaan varasto, mutta ilmeisesti pääsy on varattu erityisryhmille. On se silloin ”oikea” museo.

Ransulla on vaikea sukutausta

Nyt kävi niin, että taas kerran poliisin ongelmista tuli julkisia Taposen eron takia. Vuosien mittaan on kertynyt kaikenlaista, kuten äärioikeiston suosimista, väkivaltaa itsenäisyyspäivänä ja Aarnion tapaus. Aina on sanottu, että ”poliisi on ihminen”. He kuitenkin käyttävät valtaa ja siihen riittyy vastuu.

Mietin siksi, että annetaanko suomalaisista kytistä kiiltokuvamainen kuva museossa, mutta ei nyt pelkästään ollut niin.

Varsinaiset geokriminaalit

Minusta museo esitteli eri vuosikymmeniltä poliisitoimintaa kiinnostavasti. Esimerkiksi kieltolain ajalta oli alushame, jossa oli taskut pirtutöniköille. Ainakin kerran historiassa naisten asusteissa on ollut riittävästi taskuja.

Materiaalia erävalvonnan koulutusta varten

Erävalvonta on sellainen asia, jossa on minun helpointa hyväksyä poliisitoiminta. Maailmalla on esimerkiksi linnunmunankeräilijöitä ja niitä tulee harvinaisten munien takia Suomeen.  Tiedän tapauksia, että legitiimeiltä lintuharrastajiltakin on toimien perään vähän kyselty. Tuoreeltaanhan on paljastunut suurikin metsästysrikosjuttu Lapinlahdelta.

Kiinnostavaa oli myös kommunistien toiminta jatkosodan aikaan Tampereella. Täällä harrastettiin sotatoimiin kohdistuneita sabotaasitekoja, mutta ne jäivät merkitykseltään vähäisiksi.

Luonnollisesti suurin osa näyttelystä esitteli laitteistoa ja ajoneuvoja, mitkä ovatkin tulleet tutuiksi vähintäänkin vanhoista elokuvista tai maanteiden varsilta. Enemmänkin olisi saanut olla.

 

10 vastausta artikkeliin “Poliisimuseo

  1. Itseäni ei aihepiiri missään tapauksessa inhota ja olisi kyllä hyvin mielenkiintoista päästä käymään. Tampereella tulee usein käytyä, mutta enpä ollut tästä kuullutkaan, joten kiitos vinkistä. Seuraavalla käynnillä ilman muuta poliisimuseoon!

  2. Kieltämättä hieman erikoinen vierailukohde sinulle 🙂 Mutta ihan mielenkiintoinen etappi varmaan, ja voisin käydä itsekin jos kohdalle osuisi.

    1. Hyvä näkökulma. Työväenmuseo Verstaassa tulee rampattua aika paljonkin, kun se on ilmainen, joten se täyttää tarkoituksensa. Ymmärrän kyllä pääsymaksunkin, jos sillä saadaan museo pidettyä auki.

  3. On aina kiinnostellut tuo museo ja pitäisi siellä varmaan nyt käydä, kun pääsee ratikalla melkein kotiovelta. Tampere on muutenkin mahtava museokaupunki!

  4. Olipa kiva postaus. Luulin ensin, että tämä on sama kuin vakoilunuseo, jossa olen joskus käynyt, mutta tämä onkin jonkin matkaa keskustasta, Hervannassa. Merkkasin ylös, että tuolla tulee käytyä joskus.

  5. Enpä ole kuullut moisesta museosta, mutta ehken, vaikka olisin siitä kuullutkin, en ihan ensimmäiseksi valitsisi tuota käyntikohteeksi. Poliisisarjojakin tulee vähemmän katsottua, vaikka onhan se tärkeää, että tuo instituutio toimii – toivottavasti pääosin ilman kovin likaisia poliiseja …

  6. Tämä on ollut nimenä tuttu ja tiedossa vuosia, mutta en oo koskaan käynyt. Kiitos muistutuksena, jospa sitä vielä joskus pääsisi tuollain käymään, itteä ainakin kiinnostaisi tämä! 🙂

  7. Enpä ole tuolla käynyt, mutta saattaisi ainakin joiltain osin kiinnostaa. Ja tuo metsästysrikosvyyhti Lapinlahdelta on ollut ihan kamalaa seurattavaa… Ihmiset on idiootteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *